Ексклузивно

Вечен трупец за заштеда на огревно дрво


Доколку за греење користите обична печка на дрва кој многу брзо гори, со нејзиното интензивно создавање на топлина значителен дел од истата се гибу низ оџакот. Поради тоа, за да се задржи нормалното ниво на температурата во просторијата, потребно е постојано да се дотураат дрва. За да се реши овој проблем, еден досетлив русин дошол до идеја за изработи т.н. "вечен трупец", кој му помагнал да заштедите 30-50 проценти од огревно дрво. Според иноваторот, без овој изум со едно полнење на ложиштето дрвата горат за 1 час и 10 минути, а со него тоа време се пролонгира за 30 минути.


Дизајн кој го употребил за својата печка

Тој изјавува дека не постојат строги критериуми за димензиите на користената цевка, бидејќи сè зависи од параметрите на шпоретот, или поточно количеството огревно дрво што може да се вметне во него. Потребно е да обрнете внимание на тоа дека треба да користите дебел метал за да не изгори. Исто така, не можете да направите неколку дупки, а уште повеќе да користите тенки бургии од 1 или 2 мм, бидејќи пареа под притисок не е шега. Ако, за време на тестирањето, “трупчето“под силен притисок од пареата која излегува започне да свири, тогаш дупките се мали, па затоа мора итно да се извади од ложиштето. Потоа потребно е да се издупчат дупки со поголем дијаметар. Но не треба да ги направите премногу големи, бидејќи пепелта ќе паѓа внатре и не е пожелно да се мие заварената цевка. Подобро е да имате повеќе мали дупки од неколку големи.

Како да се користи

За да го користите “вечниот трупец“, треба да го одвртите капачето и истурите вода во цевката, пополнете ја целосно. За да функционира потребно е да почне да врие водата во цевката.
  

По полнење гориво, сезатвора вратот за полнење со завртка.
  

Се поставува “вечниот трупец“ на дното на шпоретот и околу него се поставуваат дрва.
  

После тоа се пали оган и цврсто се затвора шпоретот.


Зошто тоа функционира

Употребата на “постојани трупци“ го зголемува времетраењето и квалитетот на горење на едно полнење од огревно дрво. Огнот и топлината може да траат од 30 до 50 проценти подолго, во зависност од дизајнот на шпоретот. Во одредени случаи со други параметри на шпоретот може да има заштеди од 15 проценти и повеќе, што се објаснува со несоодветни параметри на димензиите на самиот лог под нивното ложиште.Овој резултат се постигнува поради фактот што специфичната топлина на водена пареа е повисока од онаа на воздухот. Ова е физички факт кој одамна е докажан. За воздух, оваа бројка е 1 (kJ / (kg · K), а за пареа достигнува 2 (kJ / (kg · K).
Исто така, треба да се напомене дека “вечниот трупец“ не е погоден за сите видови печки на дрва. Тој е идеално компатибилен со обичните печки со директен оџак. Ако една печка со шамотни цигли има оџак во ѕидот, тогаш во одредени случаи постои можност за кондензација на пареата. Ако сакате да користите “вечен трупец“ со ваков дизајн на шпорети, се препорачува да се испитаат оџаците за појавата на леплива саѓи. Ако нема опасност од појава на лепливи саѓи, тогаш дневникот е соодветен и можете безбедно да го примените.No comments